Zdrowe kanapki na drugie śniadanie
W ramach projektu Program dla szkół promującego wśród dzieci zdrową dietę, bogatą w owoce i warzywa oraz produkty mleczne uczniowie klas drugich i trzecich podjęli wielkie wyzwanie pod hasłem Zdrowe kanapki na drugie śniadanie jednocześnie celebrując Światowy Dzień Warzyw i Owoców, który obchodzimy 15 października.
Uczniowie przygotowali zdrowe drugie śniadanie. Podczas zajęć omówili rodzaje produktów, które zostaną wykorzystane do przygotowania posiłku. Zwracali uwagę na walory odżywcze poszczególnych produktów oraz ich umiejscowienie na Piramidzie Zdrowego Żywienia i stylu życia dla dzieci. Poznali korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania.
Mali kucharze doskonale poradzili sobie z tym zadaniem, samodzielnie wykonali smaczne, zdrowe i kolorowe kanapki. Następnie dzieci wspólnie spożyli posiłek. Przygotowane kanapki wszystkim bardzo smakowały, a jak wiadomo najlepiej smakuje własnoręcznie przygotowany posiłek!